diumenge, 15 de gener del 2012

La immigració estrangera a Espanya i a Catalunya (3è ESO)

La immigració en la societat actual

                                     















Durant les últimes dècades, Espanya s'ha convertit en un país d'immigració. L'expansió del mercat laboral va crear una demanda de mà d'obra, sobretot en llocs de baixa qualificació, que va provocar una major obertura a la immigració exterior.
Tanmateix, a partir de 2005 i fins ara, el creixement de la població immigrant a Espanya s'ha anat alentint. El 2009 va créixer un 1,1%, mentre que entre el 2000 i el 2001 l'increment va ser del 48,4%, i entre el 2001 i el 2005, la població immigrant gairebé es va triplicar.
La immigració estrangera a Espanya es pot classificar en:
  • Immigració econòmica i laboral. La motivació principal és la cerca d'una feina i d'una qualitat de vida millors. Aquestes persones vénen de països menys desenvolupats: d'Àfrica, d'Àsia, de l'Amèrica Llatina i de l'Europa de l'Est.
  • Immigració de tipus residencial. Relacionada amb persones que tenen uns bons ingressos econòmics i vénen a Espanya per gaudir-ne. Aquestes persones procedeixen de països altament desenvolupats, principalment del Regne Unit i Alemanya.
  • Immigració d'alt nivell professional i estudiants. Gent de la resta de països de la UE, com ara tècnics i enginyers en informàtica o de la industria de la comunicació, metges, economistes..., que viuen temporalment a Espanya per motius laborals o per estudis.

 Les conseqüencies de la immigració

L'arribada d'immigrants a Espanya té diverses conseqüències:
  • Contribueix al creixement de la població: actualment Espanya té més de 47 milions d'habitants, 5,7 milions dels quals són estrangers (més del 12% de la població total).
  • La població immigrant, en general, la integren persones joves, i les dones tenen una taxa de fecunditat molt més elevada que la de les dones espanyoles. Aquesta aportació de població infantil frena l'envelliment de la població general, omple les escoles i assegura la població activa necessària en el futur.
  • És beneficiosa per al creixement econòmic del país, perquè aquestes persones fan feines que difícilment són demanades pels treballadors nacionals, perquè estan mal retribuïdes.
    La majoria treballa en el sector de serveis: tasques domèstiques, cura de persones grans i malalts, feines de neteja i de vigilància urbanes, serveis de restauració, etc.
  • Els immigrants amb permís de treball cotitzen a la Seguretat Social i paguen impostos com qualsevol altre ciutadà, de manera que contribueixen a pagar les pensions dels treballadors jubilats.
  • L'arribada de molta població immigrant causa, en les poblacions d'acollida, algunes dificultats d'integració, perquè són persones amb costums molt diferents, a vegades amb una formació escassa i amb pocs recursos.
    Com a conseqüència d'aquests prejudicis de tipus social, els immigrants sovint tenen dificultats per trobar habitatge i per ser acceptats plenament en la societat.

Població estrangera per Comunitats Autònomes en 2010



 La immigració a Catalunya

Des del començament del segle XXI la població catalana ha augmentat en un milió de persones amb una taxa de creixement del 3,4‰, que resulta ser molt més alta que la mitjana espanyola i europea.
Aquest creixement recent de la població es correspon força fidelment amb el nombre d'estrangers que avui viuen a Catalunya: són un milió del total de 7,5 milions d'habitants que hi ha a Catalunya l'any 2011.
Aquest ràpid increment de població producte de la immigració té notables repercussions en àmbits tan diversos com l'ocupació, el desenvolupament cultural, el proveïment d'infraestructures i equipaments (escoles, hospitals, etc.), el benestar, l'habitatge, etc.
Majoritàriament, la principal destinació d'aquests immigrants ha estat l'àmbit metropolità de Barcelona, una àrea que amb cinc milions de persones concentra ja més del 67% de la població de Catalunya.
Tanmateix, l'impacte de la població migrant també s'ha deixat sentir a ciutats mitjanes i nuclis rurals i ha sacsejat moltes dinàmiques tradicionals més o menys estancades, tant pel que fa a la demografia com a les relacions socials.

Principals col·lectius d'immigrants a Catalunya












L'anterior gran onada migratòria es registrà entre 1950 i 1975: llavors la població va créixer gairebé dos milions i mig d'habitants. Llavors el gruix dels immigrants provenien d'arreu d'Espanya, expulsats dels seus llocs d'origen per les difícils condicions de vida i de treball. Aquella immigració va fer créixer ràpidament i de forma desordenada la ciutat de Barcelona i la seva conurbació.
Actualment el 62,4% dels catalans són nascuts a Catalunya, un 20,2% van néixer a altres llocs d'Espanya i el 17,4% són d'origen estranger.


 A partir d'aquestes dades, els alumnes de 3è B d'ESO estan  portant a terme un projecte per estudiar aquest fenòmen en el seu entorn més immediat, és a dir, al poble de Lloret de Mar. S'han agrupat en grups de 4-5 persones, han confeccionat unes enquestes, les han passat durant les vacances de Nadal, posteriorment han anotat els resultats globals de les enquestes per grups, i ara estan analitzant la informació de tota la mostra per tal d'arribar a establir unes conclusions i poder elaborar un informe amb els resultats obtinguts. L'informe més treballat es penjarà en aquest blog.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada