dilluns, 21 d’octubre del 2013

La revolució industrial

La Revolució Industrial

Aquesta setmana hem començat el tema de la revolució industrial, que es va iniciar a finals del segle XVIII a Anglaterra i es va extendre a Estats Units, Japó i Europa durant el segle XIX.
El tema consta de les següents parts:

  •          Concepte
  •          L’economia preindustrial
  •          La 1ª revolució industrial
  •          Extensió de la revolució
  •          La 2ª revolució
  •          Canvis demogràfics
  •          Canvis socials
Aquesta setmana hem començat a treballar el concepte.

Concepte

La Revolució Industrial és el conjunt de canvis econòmics i tecnològics relacionats amb la transformació de l’economia i la societat.
Va tenir lloc per primer cop al Regne Unit a finals del segle XVIII, ja que degut a l’augment de la producció agrícola, la població es va estabilitzar – és a dir, la gent no moria jove ni els recent nascuts no sobrevivien als primers dies, ja que tenien suficients aliments.
Aquesta estabilització de la població va fer necessari que s’evolucionés tecnològicament, ja que eren massa gent per la quantitat d’aliments que es produïen.  Al obtenir més quantitat d’aliments de la necessaria per la subsistència, venien l’excedent (el que sobrava) al mercat.
També es va inventar el sistema Norfolk, que va substituir al guaret. Consisteix en plantar diferents coses en cada collita. Es van introduir noves collites com blat de moro o patates que s’importaven gràcies a la colonització d’Amèrica.

Diagrama del Sistema Norfolk


 Finalment, vam veure un vídeo a classe que sintetitza tota la revolució industrial, de manera molt clara i entenedora.


Com a treballs per aquest tema, la Pilar ens va proposar fer un rap sobre la revolució industrial i un treball basant-se en el vídeo anterior.

Tipus d’industries

A la primera revolució industrial van surgir principalment dos tipus d'industries:

  •          Industria Tèxtil à Va surgir degut a que Anglaterra tenia colònies a la Índia  on hi havia grans cultius de cotó. En importar-lo, es van començar a crear vàries màquines per treballar-lo fàcilment. Quan es va inventar la màquina de vapor, encara es va facilitar més el procés.
  •          Industria Siderúrgica à Amb la invenció dels forns de coc, que utilitzaven carbó de coc per tal de fondre el ferro sense convertir-lo en un material fràgil, la industria siderúrgica també va tenir un gran avanç.

1 comentari: