dilluns, 21 d’octubre del 2013

La revolució industrial

La Revolució Industrial

Aquesta setmana hem començat el tema de la revolució industrial, que es va iniciar a finals del segle XVIII a Anglaterra i es va extendre a Estats Units, Japó i Europa durant el segle XIX.
El tema consta de les següents parts:

  •          Concepte
  •          L’economia preindustrial
  •          La 1ª revolució industrial
  •          Extensió de la revolució
  •          La 2ª revolució
  •          Canvis demogràfics
  •          Canvis socials
Aquesta setmana hem començat a treballar el concepte.

Concepte

La Revolució Industrial és el conjunt de canvis econòmics i tecnològics relacionats amb la transformació de l’economia i la societat.
Va tenir lloc per primer cop al Regne Unit a finals del segle XVIII, ja que degut a l’augment de la producció agrícola, la població es va estabilitzar – és a dir, la gent no moria jove ni els recent nascuts no sobrevivien als primers dies, ja que tenien suficients aliments.
Aquesta estabilització de la població va fer necessari que s’evolucionés tecnològicament, ja que eren massa gent per la quantitat d’aliments que es produïen.  Al obtenir més quantitat d’aliments de la necessaria per la subsistència, venien l’excedent (el que sobrava) al mercat.
També es va inventar el sistema Norfolk, que va substituir al guaret. Consisteix en plantar diferents coses en cada collita. Es van introduir noves collites com blat de moro o patates que s’importaven gràcies a la colonització d’Amèrica.

Diagrama del Sistema Norfolk


 Finalment, vam veure un vídeo a classe que sintetitza tota la revolució industrial, de manera molt clara i entenedora.


Com a treballs per aquest tema, la Pilar ens va proposar fer un rap sobre la revolució industrial i un treball basant-se en el vídeo anterior.

Tipus d’industries

A la primera revolució industrial van surgir principalment dos tipus d'industries:

  •          Industria Tèxtil à Va surgir degut a que Anglaterra tenia colònies a la Índia  on hi havia grans cultius de cotó. En importar-lo, es van començar a crear vàries màquines per treballar-lo fàcilment. Quan es va inventar la màquina de vapor, encara es va facilitar més el procés.
  •          Industria Siderúrgica à Amb la invenció dels forns de coc, que utilitzaven carbó de coc per tal de fondre el ferro sense convertir-lo en un material fràgil, la industria siderúrgica també va tenir un gran avanç.

dimarts, 15 d’octubre del 2013

L' ANTIC RÈGIM



L’EUROPA DE L’ANTIC RÈGIM

Aquesta setmana hem parlat de l’Europa de l’ Antic Règim, de com estava organitzada la societat en el segle XVIII, els grups socials, del liberalisme i de l’inici de les revolucions, com per exemple la Revolució Francesa de 1789.

·         L’ANTIC RÈGIM
L’antic règim era el sistema social, polític i econòmic que governava Europa durant el segle XVIII des de finals de l’Edat Mitjana. La seva forma d’organització social era la societat estamental. Era una societat piramidal, en la que a dalt de tot hi havia el monarca, després la noblesa, llavors els clergues (privilegiats) i a baix de tot, i els que formaven gran majoria de la població, el tercer estament: el poble, que eren pagesos i artesans (no privilegiats).

-Característiques:
           
            -Economia agrària de subsistència. Població rural.
            -Domini senyorial de la propietat de les terres.
            -Pressió fiscal i personal sobre les pagesos.
            -Poc desenvolupament tecnològic.
            -Poc intercanvi comercial.
-Estancament demogràfic. Alta natalitat/Alta mortalitat (sobretot infantil).
-Els privilegiats acaparaven tot el poder polític i social.

            -Monarquia absoluta:
-El Rei concentrava tots els poders de l’Estat, és a dir, no existia la separació de poders. Els reis absolutistes afirmaven que procedien d’un origen diví, i per això tenien aquesta posició.








·         LA CRISI DE L’ANTIC RÈGIM: EL LIBERALISME I LA IL·LUSTRACIÓ
Durant aquesta crisi, es va desenvolupar la Burgesia. La Burgesia era una classe social, en principi pertanyent al tercer estament, que va ser la base del Capitalisme. Els burgesos van sorgir de pagesos i artesans.

-La il·lustració:

La il·lustració va sorgir de la Burgesia. És una forma de pensar, d’interpretar el món que parteix dels següents ideals:

§  Supremacia de la raó com a forma d’entendre el món. Condemna e la intolerància religiosa.
§  La natura com a ideal de justícia. La missió de l’Home en el món és assolir la felicitat.
§  Idea de progrés. L’Home a partir del poder de la Raó, pot assolir la felicitat. La societat, igual que l’home, pot evolucionar i millorar pel seu propi esforç.
§  Crítica a la societat estamental. Es defensa la promoció social en funció del mèrit individual, però sobre de l’origen.
§  Crítica a la Monarquia Absoluta i al dret diví dels reis com quelcom irracional. Es preconitza el LIBERALISME.

-Els ideals econòmics de la Burgesia
            FISIOCRÀCIA: Defensava que la riquesa d’un país radicava en l’agricultura i en les activitats productives.
            LIBERALISME ECONÒMIC: Creia que el motor de l’economia era la iniciativa individual i la competència, i criticava durament les reglamentacions i la intervenció estatal.

Davant de l’expansió la Il·lustració, alguns monarques europeus van adoptar alguns dels ideals de la Il·lustració, però sense renunciar mai al seu poder absolut: “Tot per al poble, però sense el poble.”

            -El Liberalisme:
            És un conjunt d’ ideologies polítiques, socials i religioses que afirma la llibertat de la persona i la supremacia de l’acció individual per sobre de la col·lectiva. John Locke va ser considerat el pare del liberalisme.
El liberalisme es basa en els punts següents:
·         Sobirania Nacional: Segons aquesta idea, tost els poders de l’Estat, han de provenir del poble (governar, jutjar i fer lleis). De manera que els governant són escollits pel poble mitjançant el vot o el sufragi. Aquesta idea topava amb la monarquia absoluta ja que els reis consideraven que provenien d’origen diví.
·         Separació de poders: Principi divulgat per Montesquieu, parteix de la idea que qualsevol Estat té tres poders.: poder legislatiu (parlament), poder executiu (govern) i poder judicial (tribunals de justícia).  Aquest principi topava amb el fet que els monarques absoluts acumulaven els tres poders.
·         Igualtat dels ciutadans davant la llei: Principi liberal, difós per Rousseau, sosté que la llei ha de ser única per tots els ciutadans d’un mateix país. Aquesta idea de igualtat contradeia els privilegis estamentals i l’existència de lleis diferents en les diverses possessions feudals.
·         Reconeixement de drets i llibertats individuals: Llibertat d’associació, d’expressió, de pensament i de religió. El pensador Voltaire va insistir molt en el reconeixement d’aquest conjunt de llibertats.
·         Dret a la propietat privada: Permet als ciutadans que posseeixin propietats, disposar-ne lliurement.

Tots aquests pensadors formaven part de la Il·lustració.







Alumniblog de les Ciències Socials.......by 4t ESO.



Aquest any els alumnes de 4t d’Eso A anirem actualitzant aquest bloc d’història cada setmana. Parlarem del que hem fet a classe durant la setmana i resumirem i explicarem el que hem estudiat, de manera que si tenim algun dubte el podem consultar en aquest bloc.